Transmontserratina – Volta integral a Montserrat

image_pdfimage_print

Montserrat

Travessa completa per la Muntanya de Montserrat, de cap a cap pels dos camins més emblemàtics que la travessen. Primer de Can Maçana al Monestir per dalt, i després, tornada pels peus dels cingles pel vessant nord. Ruta molt completa, variada i també una mica exigent.

Dificultat: mitjana-alta per la llargada i alguns trams costeruts: entre el Coll del Miracle i la Talaia (Portell del Migdia) és el més dret i delicat. Hi ha un tram amb 2 cordes i es travessa la Canal de la Salamandra que és força aèria i estreta. A més, en part d’aquesta franja, el tram pel bosc i roca patina força en cas de pluja/gebrada o humitat.

Desnivell: acumulat: 1548 metres

Temps: entre 8 i 9 hores en total. Es podria escurçar 1 hora si el tram entre el Monestir i Santa Cecília es fa pel camí dels Degotalls i seguint la carretera.

Quilòmetres: 25-26 km

Variants: si no es vol fer la volta sencera, es pot retallar al Coll de Porc (3h en total) o al Portell del Migdia (5h en total). També es pot escurçar uns 30 min / 1h de tornada passant pel camí dels Degotalls en comptes de passar pel Camí de l’Arrel També es pot allargar desviant-nos cap a l’ermita de Santa Magdalena i Sant Joan, o bé acostant-nos fins a la Santa Cova.

 

Descarrega la ruta pel GPS (Wikiloc)

Recorregut:

El camí es pot fer tant en una direcció com en l’altra, tot i que el més habitual és sortir des de Can Maçana. Cal anar-hi ben d’hora perquè pràcticament necessitarem tot el dia.

Sortim de Can Maçana direcció Montserrat en un tram força freqüentat per la proximitat a la carretera. El sender comença a pujar fins a la cruïlla de Sant Pau de la Guàrdia (un excel·lent mirador del Montserrat més occidental). Poc després ens desviem cap a la dreta en direcció al Refugi Vicenç Barbé i la Portella. En uns 10 min arribem a la Portella, on haurem de grimpar una canal de 1r grau sense gaire complicació. Després, baixem una mica tot serpentejant (a l’esquerra surten varis camins que donen la volta a les Agulles). Al cap d’uns 10-15 min arribem al Refugi Vicenç Barbé. Des d’aquí, continuem el camí que tota l’estona està indicat amb marques de PR i taques grogues.

Entre el Refugi Vicenç Barbé i el Coll de Porc (30-35 min) trobarem una de les zones amb alzinars més ben conservades de tot el recorregut. Abans del coll de Porc passem el coll del Príncep amb bones vistes a la regió d’Agulles.

Un cop al Coll de Porc seguim enllà i en uns 3-5 min ja arribem al coll del Miracle. A partir d’aquí el camí és una mica més agrest, sobretot a partir del coll de Comes. Podeu trobar sovint algun tronc caigut, especialment a l’hivern.En uns 10 minuts arribem a la Balma de les Pruneres, una balma molt gran i espectacular.

A partir d’aquest punt freqüenten trams en què es travessa la roca, sense més dificultat, però amb precaució si està moll perquè la roca patina força. Abans d’enfilar al coll de Comes cal anar amb compte, ja que cal prendre una desviació a l’esquerra i es fàcil equivocar-se (normalment hi ha uns troncs al terra indicant que cal seguir cap a l’esquerra). Els dos vessants del coll de Comes són bastant costeruts i amb força trams sobre la roca que ens faran anar una mica “de cul” literalment…

Del coll de Comes baixem i pugem la Coma dels Naps de Dalt i arribem a un coll sota la Roca Plana dels Llamps que caldrà baixar amb l’ajuda de dues cordes que ens seran de gran ajuda. No és complicat, però cal anar amb compte. Des d’allà, en poques passes arribem al coll del Montgròs i al mateix cim, amb una espectacular vista cap a la zona d’Agulles.

Baixem del Montgròs primer per un tram de bosc força dret i després per la canal de la Salamandra. Novament, caldrà baixar amb compte. És una “escletxa” que fa entre les roques i és força aèria i estreta.

Tot baixant arribarem a la canal del Migdia i haurem de remuntar fins a la desviació que pren el camí cap a Sant Jeroni. Aquí també podríem fer marxa enrere i tornar per la canal de la Llum.

Per arribar a Sant Jeroni ens cal fer una gran “volta” perquè el camí tira molt cap al sud fins a buscar el camí dels Francesos per pujar més suaument fins al cim culminant de Montserrat. Des de la canal del Migdia fins a la cruïlla amb el camí dels Francesos tardareu una mitja hora. En aquesta cruïlla, compte si la féu en direcció de tornada ja que és fàcil passar-se la desviació.

Pugem pel camí dels Francesos fins a trobar el camí de Sant Jeroni. Aquí podem tirar avall o fer cim en uns 10-15 min. Prenem el camí de Sant Jeroni en suau descens i seguim pel camí Nou de Sant Jeroni, molt freqüentat per excursionistes i turistes. En uns 40 minuts arribareu al Pla de les Taràntules i l’Estació del Funicular. Des d’aquí baixem fàcilment per la pista que porta a Sant Miquel en uns 20 minuts. També podeu desviar-vos direcció a Santa Anna sense passar pel Monestir.

Des de Sant Miquel val la pena desviar-se al mirador de la Creu de Sant Miquel en 5 min. si no hi heu estat mai. Un cop vistes les vistes, tornem pel camí cap al Monestir en 15 min.

Des del Monestir podem tirar avall pel camí dels Degotalls i la carretera fins a Santa Cecília, o podem passar pel camí de l’Arrel. Si triem aquesta opció, caldrà pujar uns 15 minuts per les Escales dels Pobres en una “pujada penosa i feixuga”. Al Pla de Santa Anna (antiga ermita de Santa Anna) ens desviem cap a la dreta direcció a Santa Cecília pel camí de l’Arrel.

Passem pel pla de la Trinitat, on a pocs minuts podríem visitar vàries ermites i girem cap al vessant nord amb vistes excepcionals del Cavall Bernat i la paret del Diable. Anem baixant suaument fins a veure el monestir de Santa Cecília. Del Pla de Santa Anna a Santa Cecília tardarem 1h-1h10.

Un cop a Santa Cecília podem acostar-nos a veure el monestir o seguir enllà.Continuem el camí que ara puja serpentejant fins a la canal de la Llum en uns 25-30′. Des d’allà, seguim per la falda dels Ecos en suau baixada fins que travessem una petita canal amb un tram encimentat i amb barana on tornem a pujar decididament fins a trobar el camí de la canal del Miracle (25′-30′ min més).

Des de la canal del Miracle altre cop tornem a baixar suaument i una última pujada fins a la cruïlla amb el camí del Coll de Porc (20′). A partir d’aquí, pla i baixada. Donem la volta a la roca Foradada i en uns 30-40′ tornarem a ser a Can Maçana, contents d’haver donat la volta a tota la muntanya de Montserrat!