Santa Fe de Valldeperes

image_pdfimage_print

valldeperes1
Història

El lloc de Valldeperes és documentat des del 977, i l’església es troba documentada el 1139, com a Sant Fe de Valle de Peras. Segurament que en un principi devia ser independent, però ràpidament la trobem vinculada a Castelladral.

valldeperes5
L’edifici

És un edifici romànic del segle XII, que segueix l’esquema generalitzat en l’àmbit rural, és a dir, una sola nau amb absis. Al segle XVII, fou reformada, es sobrealçà la volta i es bastiren dues capelles laterals a manera de creuer per col·locar-hi retaules. També es va remodelar el mur frontal, on s’hi féu un portal modern.
Cal destacar també l’espadanya, que té un cos d’edifici afegit que sembla un comunidor.

valldeperes3valldeperes4
Altres elements d’interès

Segurament el valor més important d’aquesta església, són els dos retaules barrocs, que s’aconseguiren salvar de la destrucció del 1936.

Estan dedicats a la Mare de Déu del Roser i Sant Isidre-Sant Galderic.

retaule

El retaule del Roser, està situat al braç nord del creuer. La seva estructura és de fusta, feta amb columnes corínties i entaulaments, que emmarquen quadres pintats a l’oli. Aquest quadres són els elements de més interès, primer perquè se’n conserven pocs exemplars amb pintura i, en segon lloc, per la qualitat artística que tenen. Al carrer central del retaules s’hi troba la imatge de la Verge del Roser amb sant Domènec, santa Apol·lònia i el Calvari. En els quadres hi trobem diferents moments de la Passió de Jesús, moments de la seva infantesa, vida pública, i els temps finals de la Verge. A cada costat del retaule , fet amb fusta policromada, hi ha un àngel que aguanta una cinta plena de fruits i flors, i que acaben en un medalló amb el lliri de tres flors, símbol de la virginitat de Maria abans, durant i després del part. No se sap l’autor del retaule ni la data exacte, però es poden datar dins del segle XVII, com el de Sant Isidre, per la similitud de les columnes.

El retaule de Sant Isidre i Sant Galderic, està situat al braç sud del creuer.És un petit retaule, i la seva originalitat està en el fet d’estar dedicats a dos sants protectors de la pagesia. Al carrer central hi ha dues fornícules, una per cada imatge dels sants. A cada costat, hi ha un relleu amb l’escena més coneguda de la vida d’aquests sants: la dels bous llaurant miraculosament, mentre el sant pregava; la diferencia està en què amb sant Galderic els bous treballen sols mentre que amb Sant Isidre ho fan conduïts per àngels.

La restauració va a anar a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat

Coordenades del punt:

UTM31N – ED50 394873.5 4640541.3
UTM31N – ETRS89 394779.8 4640337.3
Geogràfica – ETRS89 * 1.731332 41.907977

* A efectes pràctics, els sistemes de referencia ETRS89 i WGS84, es poden considerar equivalents