Cingles de Malanyeu i el Griell de Cal Pigot

image_pdfimage_print

Pedraforca2

Ruta sovint poc coneguda per conèixer a fons la vall i els cingles de Malanyeu. Les excepcionals vistes del Pedraforca, la fageda de les Espinedes i dos trams de grimpada força aèria fan que sigui una ruta variada i molt recomanable.

Dificultat: mitjana. Ruta de desnivell i llargària assequibles, però amb un tram aeri i costerut: el Griell de Cal Pigot, on hi ha una escala i un cable d’ajuda i es voreja un salt d’aigua. Compte també al Grapissot.
Desnivell: 723 metres.
Temps: 4h si triem l’itinerari curt i unes 5h si triem l’itinerari llarg que va pel serrat del Mill.
Quilòmetres: 11 km o 13 km segons l’itinerari que fem.
Variants: com es pot comprovar en les anteriors línies, bàsicament podem triar entre 2 itineraris: el curt puja pel Griell de Cal Pigot i careneja pel serrat de Furellacs, Cap de la Baga i el Grapissot per tornar a baixar cap a Malanyeu. L’itinerari llarg, a més, segueix tot el serrat del Mill, amb unes vistes fantàstiques del Pedraforca.

Versió curta:

Versió llarga:

Descarrega la ruta pel GPS    (Versió curta 11 km)    (Versió llarga 13 km)

Recorregut:
Sortim des del poble de Malanyeu, situat en una vall penjada envoltada de cingles que avui descobrirem i recorrerem. Comencem a caminar per la pista forestal que portaria cap a la casa del Llomar, a la fageda de les Espinedes i al mas del Monnell en darrer terme.

Ben aviat prendrem un camí a la dreta que comença a pujar pel dens bosc de pi roig. En uns 10 minuts arribarem a un dels grans al·licients de la ruta: el Griell de Cal Pigot. Es tracta d’un tram engorjat molt vertical i espectacular al costat d’un torrent que a la primavera i després de pluges pot baixar força ple. Nosaltres l’haurem de pujar i, per fer-ho, s’hi ha instal·lat una corda i una escala metàl·lica per arribar fins a un curiós forat en la roca. Passarem per dins d’aquesta porta natural i passarem arran del salt d’aigua (risc de mullar-se quan baixa cabalós). Acabarem aquest tram amb una grimpada per roca de bon agafar fins a superar aquest esperó vertiginós però espectacular.

Un cop dalt, seguirem cap a la dreta en un camí força costerut per una zona de pi amb algun faig esporàdic que a la tardor dóna una mica de color al bosc. Tot aquest tram està força fressat i hi trobarem alguna fita. En el darrer tram hi ha una petita grimpada més dreta que superarem massa dificultat (hi ha una corda d’ajuda).

Al cap d’una hora des de l’inici de la ruta arribarem un replà des d’on podem desviar-nos a la Foradada, un altre dels espectacles de la ruta. Es tracta d’una roca foradada des de la qual gaudirem d’una fantàstica vista del Pedraforca. Un bon lloc on esmorzar.

Tornem al camí i seguim, ara per sobre la carena, novament en pujada intensa. El camí va remuntant i al cap d’una mitja hora gira vers llevant i en algun clar del bosc podrem gaudir d’una fantàstica panoràmica dels cingles de la Tor i el serrat de Furellacs, i des d’on també divisarem el Sobrepuny i Montserrat.

El camí ara modera el seu pendent i comença el tram de carena pel serrat de Furellacs en què poc a poc el bosc deixa pas a prats alpins que ens permetran veure tot l’Alt Berguedà, però en especial el Pedraforca.

El camí va seguint el fil de la carena sense més dificultat que travessar un filat de vaques. Al cap d’una estona caldrà girar cap a l’esquerra al costat d’un filat de vaques per arribar al Cap de la Baga de Cabanelles.

Seguim per la carena i comencem a baixar suaument durant uns 10 minuts fins arribar a una cruïlla de camins, on agafarem el que surt cap a l’esquerra i comença a baixar amb decisió per entremig d’una fageda.

El camí davalla fort i caldrà que anem amb compte, sobretot a la tardor, per no patinar amb les fulles al terra. Anem baixant i la fageda deixa pas al pi i superem un tram força vertical amb l’ajuda d’un cable, és el Grapissot.

Superat aquest petit grau, el camí segueix en suau descens i girant cap a ponent, per encarar el Serrat del Mill. Un tram més enllà podrem triar si allargar o escurçar la ruta en una desviació que ens permet fer 2 quilòmetres més de carena o baixar cap a Malanyeu

Ruta curta
Si optem per baixar, la ruta comença a perdre alçada cap a l’esquerra fins a trobar una carretera de bosc. A partir d’aquell punt, només caldrà que seguim la pista forestal que va baixant resseguint la vall de Malanyeu.

En aquest descens mereix una menció especial la Fageda de les Espinedes i la Font de les Travesses, una de les fagedes més espectaculars del Berguedà, amb alguns exemplars centenaris, d’alçada notable i en una baga ombrívola, d’estil semblant al de la Fageda de la Grevolosa. Passat aquest tram de faigs, seguirem la carretera forestal que en una mitja hora ens tornarà al poble de Malanyeu i al cotxe.

Ruta llarga
Si optem per la ruta llarga, resseguirem la carena del Serrat del Mill, amb algunes finestres entre el bosc que ens permetran gaudir d’una vista privilegiada del Pedraforca, entremig de roures, faigs, pins, i algun boix grèvol que al desembre són espectaculars. El camí es va engarristant a mesura que s’avança en el serrat però no presenta cap gran dificultat.

A la part final, començarem a baixar i trobarem una cruïlla de camins on podríem desviar-nos cap a Sant Julià de Cerdanyola o tornar a Malanyeu. Prenem el sender de l’esquerra i comencem a baixar amb força, passem per sota dels cingles del Serrat del Mill i arribem a un turó, la Creueta, que ens oferirà l’última panoràmica sobre el Pedraforca.

Seguim baixant i arribem a la casa del Monell, on travessem uns prats (tram perdedor) i continuem pel sender que baixa fins a travessar el torrent de Malanyeu.Des de la casa del Monell també tenim l’opció de baixar per la pista forestal, fent una mica més de volta.

Finalment, arribem a la casa del Llomar i, seguint la carretera forestal arribem al poble de Malanyeu en uns 10-15 minuts, després d’haver donat la volta íntegra a tota la vall pels cingles de Malanyeu.