Pollegó Inferior del Pedraforca per la Gran Diagonal

image_pdfimage_print

pedraforca

Ruta radicalment diferent per visitar la part desconeguda del Pedraforca: el Pollegó Inferior. Un paisatge i tranquil·litat completament diferent enfront el massificat Pollegó Superior.

Dificultat: difícil, bàsicament pel fort pendent i per un pas de III grau en què hi ha gent que s’encorda per seguretat. Desaconsellable en cas de pluja i poc recomanable en cas de boira. Cal anar amb compte en els trams més costeruts i és aconsellable portar casc per seguretat a la pujada.
Desnivell: 881 metres.
Temps: unes 3h – 3h 15′ de pujada (amb pausa de 30′ per esmorzar al Balcó de la Joaquima)
Quilòmetres: 7 km.
Variants: es pot començar des d’altres punts de partida. Per exemple des de l’àrea recreativa de la Serra (2 km abans del mirador de Gresolet) o bé es pot fer la ruta des del vessant sud des d’un bon principi. D’aquesta forma es puja directament a la Gran Diagonal sense passar pel Balcó de la Joaquima. Amb corda també és força habitual fer un ràpel de baixada des del Pollegó Inferior fins al coll amb el Fals Inferior i baixar per la tartera.


Descarrega la ruta pel GPS (Wikiloc)

Recorregut:

Sortim des de l’aparcament del Mirador de Gresolet, direcció al Refugi Lluís Estasen. Al cap d’uns 10 minuts d’haver iniciat la marxa i a falta de poc per arribar al refugi, arribarem a un collet en el qual cal prendre el camí més evident que va cap a l’esquerra ja que amb el sender de la dreta ens desviaríem de la ruta original.

Al cap de 15 minuts des de l’inici de la caminada, arribem al refugi Lluís Estasen, punt de trobada per moltes de les rutes que pugen al Pedraforca, especialment cap al Pollegó Superior pel Coll de Verdet i les canals d’escalada de la paret nord del Pedra. Des del refugi, prenem el sender que porta a la tartera del Pedraforca, cap a l’esquerra

Al cap d’uns 500 metres, agafem el camí de la dreta que puja. Arribem a la tartera del Pedra. Ens cal travessar-la en diagonal i pujada. Hem d’anar cap a l’altra banda de la tartera i ben aviat veurem com un camí s’enfila muntanya amunt, on haurem de deixar enrere la pujada per la tartera.

Des d’aquest punt, ens engarristem cap al Balcó de la Joaquima, seguint marques verdes i fites. Camí evident i marcat però molt costerut, en què caldrà anar en compte en cas de pluja. En arribar al Balcó de la Joaquima, podem parar per veure les fantàstiques vistes de la vall de Saldes i del Pedraforca des d’un punt de vista ben diferent de l’habitual.

Seguim el fil de la carena i davallem seguint novament marques verdes i alguna fita. En aquest punt, podem triar: o pujar per la Gran Diagonal o bé pel llom de la muntanya. L’habitual és pujar per la Gran Diagonal i baixar pel llom. En aquest cas, us caldrà seguir un sender a l’esquerra que baixa suaument fins als peus d’aquesta emblemàtica canal ben visible des de la carretera de Saldes a Gósol.

La Gran Diagonal: es tracta d’un tram en pendent, bo per grimpar però bastant dret i que forma una “gran diagonal” a la muntanya just als peus de la paret sud del Pedraforca. La grimpada es va intensificant i al tram final hi ha una cadena que ens serà molt útil per superar la darrera part de la Gran Diagonal en què la pedra és més llisa.

Passada la Gran Diagonal s’arriba a una tartera que caldrà remuntar-la durant un tros fins que a mà dreta veureu una canal bastant evident. Si seguíssim la tartera fins al capdamunt aniríem a menar al coll entre el Pollegó Inferior i el Fals Pollegó Inferior, amb la qual cosa cal estar atens quan vegem que surt una canal a mà dreta.

La pujada per la canal no presenta grans dificultats fins al darrer esperó: un pas de III grau. Hi ha gent que s’encorda, nosaltres vam passar sense, però cal extremar la precaució. Un cop superat, només ens quedarà remuntar les darreres pales fins al cim del Pollegó Inferior (2445 m). Amb boira, com en el nostre cas, cal estar atents per no desviar-se, ja que des de la Gran Diagonal al cim no hi ha marques i només alguna fita. Però si teniu la sort d’ensopegar un dia clar, les vistes des del cim són espectaculars i podreu contemplar la magnitud del Pedraforca amb molta solitud, mentre a l’altra banda de l’enforcadura, desenes de persones s’apleguen al cim del Pollegó Superior.

Des del cim, baixarem pel llom sense més complicació. Al cap de poc, trobarem una cadena per baixar per una petita escletxa. No presenta gran dificultat. Finalment, no caldrà que passem pel balcó de la Joaquima i ens podem desviar abans cap al camí de pujada seguint marques de color verd i en algun punt, blau. Un cop a la tartera, desfem el camí fins al refugi i al cotxe.