Santa Maria de Cornet

image_pdfimage_print

Història

Aquest església es trobava dins l’antic terme del Castell de Balsareny i del de Cornet després.
Cornet en un principi formava part del Castell de Balsareny, però fou cedit pels senyors d’aquest al bisbe de Vic, que organitzà un terme més petit. El lloc de Cornet es troba citat des d’un any comprès entre el 987 i el 996. I l’església apareix citada l’any 1032, i un any després ja ho fa com a parròquia, categoria que encara té.
Al segle XVII reformada, s’hi va construir el campanar, l’any 1621, i a l’any 1635 es construïren les dues capelles més properes al portal, i la sagristia. Durant la guerra civil foren destruïts els retaules barrocs del segle XVII, i l’altar major de l’any 1733.

cornet

L’edifici

És una obra romànica de finals del segle XII, és d’una sola nau i capçada cap al costat de llevant per un absis el perímetre del qual no arriba al semicercle.
La nau té planta trapezial, ja que s’estreny a mesura que es va apropant a l’absis, està recoberta amb una volta de canó, i l’absis amb una volta de quart d’esfera. Entre l’absis i la nau s’interposa un petit cos d’edifici, a manera de cor, cobert amb volta de mig punt. A prop del presbiteri, en els murs laterals, es despleguen dues capelles, disposades a manera de creuer.
De la capella del sud en surt el campanar de torre sobreafegit al segle XVII.
L’absis és embellit amb una cornisa motllurada ornada amb botons, sobre la qual encara gira un fris, molt estret i força deteriorat, engalanat amb elements geomètrics consistents en creus aspades incloses dins rectangles. També en aquest absis hi ha una bonica finestra de doble esqueixada, rematada amb un arc de mig punt fet amb petites dovelles. A l’intradós de l’arc hi ha una arquivolta treballada amb entrellaços de vímets que reposen sobre dues columnes coronades amb capitells i àbacs. Els capitells mostren una àguila que desplega les seves ales. A l’interior de l’església es repeteix la mateixa estructura, tot i que els capitells, han estat esculpits amb temes diferents. En un d’ells hi ha unes fulles acanalades combinades amb testes de llop, i en l’altre hi ha un home amb una túnica que departeix les branques d’un arbust.
L’aparell de l’edifici, no és uniforme, sinó que ha estat fet amb blocs de pedra de mides diferents, segons el lloc on són situats.

Punts d’interès: La Porta

• És una porta coronada amb un arc de mig punt adovellat, davant el qual hi giren tres arquivoltes llises i en degradació que són emmarcades per un arc de mig punt, molt estret, sobre el qual hi ha encara una altra arquivolta que emmarca definitivament la porta. Aquesta última arquivolta és ornada amb florons inscrits en triples cercles. Les arquivoltes reposen sobre una imposta, ornada amb una bonica tija. Aquesta imposta és sostinguda per columnes, que acaben en uns capitells de proporcions desmesurades.
• Al capitell de mà esquerra hi han estat esculpits quatre animals, semblants a cavalls, que s’aixequen amb les potes del darrera. Els cavalls de l’angle tenen el cap en comú. No han estat gaire treballats, només s’han preocupat de dibuixar millor el cap, on apareix la crinera.
• El capitell dret hi apareixen dos monstres per cara, situats un a cada costat de cada cara i girats cap al centre. Tenen una cara rodona, de trets humans, i amb els cabells a manera de còfia; el cos és de quadrúpede, per les potes sembla un lleó. I tenen ales.
• Aquests capitells cal atribuir-los segons X. Sitjes, al mestre Bernat, picapedrer del claustre de Sant Benet de Bages.

Com arribar-hi:

C-16 sortida Balsareny Sur, un cop som al nucli urbà agafem la carretera BP-4313 direcció Avinyó, al cap de 12km.a la esquerra trobarem una pista forestal que es dirigeix a Cornet .

Si es segueix aquesta carretera anirem cap a Sant Miquel de Terradelles i Sant Jordi de Lloberes.

Coordenades del punt:

* A efectes pràctics, els sistemes de referencia ETRS89 i WGS84, es poden considerar equivalents

UTM31N – ED50 411946.0 4638893.0
UTM31N – ETRS89 411852.3 4638688.9
Geogràfica – ETRS89 * 1.937389 41.895223